Deel dit bericht

Oud worden, jong blijven!

Margriet Sitskoorn was op 17 april bij Ladies Business Apeldoorn te gast om een lezing te geven over het ouder wordende brein. Het thema bracht rond de 100 ladies op de been om de lezing bij te wonen. Een volle zaal in restaurant de Boschvijver, een interessante lezing, waarbij we ook geactiveerd werden om ons brein te testen. Zoals altijd sloten we de avond af met een drankje. Een geslaagde avond, er zijn weer contacten gelegd en we zijn weer wijzer geworden.

Als je ouder wordt, veranderen je hersenen, dat betekent dat op allerlei gebieden veranderingen optreden. Het dogma is dat ouder worden alleen maar verval in hersenen en gedrag betekent. Maar verouderen is veranderen in tijd. Er zijn in elke levensfase positieve en negatieve veranderingen. Margriet nam ons mee in die veranderingen, van het peuterbrein, via het puberbrein naar het geronbrein.

Die laatste term voor het brein, is door Margriet bedacht en geïntroduceerd in het boek ‘Het 50+ brein, ouder wordende hersenen in de moderne maatschappij’ (geron is Grieks voor ‘oudere’).

Een kleine greep uit de veranderingen van de hersenen: het totale volume van de hersenen neemt af, doorbloeding neemt af, prefrontale activatie neemt toe, het emotienetwerk verandert.

Wat gaat achteruit? De zintuigen en motoriek, het korte termijn/werkgeheugen, specifieke en verdeelde aandacht, snelheid van informatieverwerking, multi tasking (waarbij een testje ons liet ervaren dat we echt niet kunnen multitasken) en er is sprake van energie/mentale vermoeidheid.

Gelukkig gaat er ook wat vooruit! Het semantische, procedurele en lange termijn geheugen, volgehouden aandacht, interpersoonlijk oplossend vermogen, interpreteren plus integreren van informatie in bestaande kennis en emotieregulatie.

Emotieregulatie betekent dat onze hersenen meer en meer gericht raken op emotioneel welzijn. Dat merk je aan aandacht die meer wordt getrokken door positieve stimuli, je merkt het in het geheugen doordat positief materiaal beter wordt onthouden. Bij jongeren werkt dat overigens net andersom.

Hoe kun je vitaal verouderen, ofwel hoe word je oud maar blijf je jong?

Margriet werkt met de schijf van 5 van vitaal verouderen, welke bestaat uit:

  • Verrijk je omgeving – wees flexibel en stel je bloot aan nieuwe dingen
  • Verhoog je hartslag – doe aan kracht- en duurtraining inclusief cognitieve uitdagingen. Extra positief effect op slaap en stemming!
  • Verbind je met anderen
  • Voed je hersenen met een mediterraan dieet
  • Voorkom ziektes

Wanneer je deze schijf van 5 in je leven integreert word je natuurlijk wel ouder, maar blijf je jong!